VIDEO: Firdaus Hanya Tahu Sebut Ibu, Ummi dan Mama

Seremban –  Remaja OKU, Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang ditinggalkan dalam kebuluran dan kekeringan di rumahnya di Taman Semarak, Nilai, dekat sini, kelmarin, memang sah diabaikan.

Selain itu, Muhammad Firdaus hanya mampu menggunakan tiga perkataan iaitu ibu, ummi dan mama dalam percakapan walaupun umurnya sudah 15 tahun.

Perkara ini didedahkan Pengarah Hospital Tuanku Jaafar Seremban, Datuk Dr Jaafar Che Mat, pada sidang media, di sini, mengenai tahap kesihatan Muhammad Firdaus yang dilakukan pihaknya.

“Pemeriksaan kami juga mendapati dia mungkin tidak makan beberapa bulan atau diberikan makanan tidak sepatutnya,” katanya.

Menurutnya, pemeriksaan kesihatan ke atas remaja OKU malang itu tidak menemui sebarang kecederaan dan unsur didera tetapi hanya keadaan badannya yang kering dan dibiarkan kebuluran.

Katanya, berdasarkan laporan itu pihaknya sudah memaklumkan kepada polis dan terpulang kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

“Ketika remaja ini dibawa ke HTJS, beratnya hanya 15 kilogram dan kami sudah memberikan makanan berkhasiat kepadanya untuk menambah berat badan.

“Keadaannya kini stabil dan memerlukan sekurang kurangnya sebulan untuk menaikkan berat badan dan penjagaan lain,” katanya.

Dr Jaafar berkata, pihaknya sudah memberikan ubat kulit kepada remaja itu berikutan ditinggalkan dalam keadaan tidak terurus dan kotor di rumahnya.

Katanya, bukan hanya ubat untuk fizikal remaja itu diberikan, pihaknya akan memberikan bimbingan mental sebelum Muhammad Firdaus diserahkan kepada pusat penjagaan.

“Daripada penjagaan kesihatan, HTJS akan memberikan antibiotik, makanan berprotein, rawatan fisioterapi dan pemberian lemak.

“Sehingga ini, dia ditempatkan di bilik berasingan untuk keselesaan. Namun, dia masih tidak dapat bercakap untuk berkomunikasi,” katanya. sumber mynewshub.my

0 Response to "VIDEO: Firdaus Hanya Tahu Sebut Ibu, Ummi dan Mama"

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.