9 GAMBAR Kilang Bihun Bukan Islam - Kotor Guna Gambar ‘Masjid’?

Tersebar di laman sosial dan internet, beberapa keping gambar pekerja warga asing tidak berbaju sedang memproses bahan makanan dipercayai bihun yang dikeluarkan dengan cap gambar sebuah masjid.
Kalau sekali imbas pada rentetan gambar-gambar berkenaan memang menjijikkan dan menggelikan cara mereka memproes bihun berkenaan.

Kilang yang disebut dikatakan berada di ibu negara itu dilihat hanya beroperasi pada skala kecil tanpa melibatkan pekerja yang banyak.
Dek kerana kekotoran yang dipaparkan, sudah tentu status halalnya diragui.
Pada bungkusan bihun berkenaan, dipaparkan gambar seperti masjid dengan kata-kata “Cuba Sekali, Mencuba Selalu” dan juga tanda halal yang bukan dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebaliknya dikeluarkan syarikat itu sendiri.Tindakan berkenaan boleh dipersoalkan kerana kilang itu cuba menarik perhatian pengguna Melayu beragama Islam dengan penggunaan gambar masjid dan logo halal berkenaan.
Tanda halal pada bungkusan bihun berkenaan bukan dikeluarkan oleh JAKIM seperti didakwa di blog dan internet sebelum ini.


Dalam gambar-gambar yang tersebar, dapat dilihat beberapa jenis perkakas yang digunakan untuk menghasilkan bihun berkenaan bagaimanapun kelihatan kotor.

Kemungkinan pihak JAKIM boleh meninjau-ninjau ke kilang berkenaan untuk melihat tindakan pihak pengeluar bihun untuk cuba mengelirukan pengguna dalam usaha memaksimakan keuntungan dalam perniagaan mereka.

Dengan pekerjanya yang tidak berpakaian,. Tempat kerja yang tidak bersih. Jelas sekali menunjukkan bahawa Mee Hoon ini tidak layak mengguna 'gambar masjid' untuk produknya apatah lagi mendapat sijil halal?!

Langsung tiada ciri-ciri kebersihan dan penjagaan kualiti produk. Tidakkah anda terfikir, makanan kotor seperti ini boleh memudaratkan kesihatan anda?

Mohon pihak KKM dan JAKIM ambil tindakan terhadap pengusaha Mee Hoon ini segera dan tarik semula Sijil Halal dan lesen perniagaan mereka sekali gus (lesen tv pun jangan lupa tarik!)

Abaikan soal halal, kebersihan dan pekerja yang beretika, meniaga mahu untung lebih. 

Sumber mynewshub.my

0 Response to "9 GAMBAR Kilang Bihun Bukan Islam - Kotor Guna Gambar ‘Masjid’?"

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.