Scarlet,Ibu Kucing Yang Tabah Jadi Perbualan Utama Dunia

 
Scarlett. Itulah nama bagi seekor ibu kucing yang amat berani, penuh kasih sayang dan sanggup menghadapi pelbagai kemungkinan. Mempunyai bulu jenis Calico, ia pernah menjadi tajuk perbualan utama seluruh dunia dalam insiden menyelamatkan lima ekor anak-anaknya daripada dijilat api kebakaran di tempat tinggalnya.

Mengimbau kembali kejadian ngeri itu, Scarlett tinggal di dalam garaj di Brooklyn bersama anak-anaknya. Ketika kebakaran itu berlaku, tiada ahli keluarga tuannya yang berada di rumah kerana mereka semuanya keluar bekerja. Setelah api dipadamkan, anggota bomba dapat melihat kucing itu dengan perlahan-lahan membawa anak-anaknya berusia empat minggu dari bangunan yang telah rentung, hangus dijilat api.Keadaan Scarlett yang hangus teruk sangat menyayat hati. Dalam keadaan telinganya yang terbakar, matanya yang melecur serta melekat dengan hidungnya, dengan penuh kasih sayang dia menyusun anak-anaknya seekor demi seekor agar selamat walaupun keadaan dirinya amat kritikal. Setelah memastikan kesemua anaknya selamat, ia rebah menyembah bumi lalu pengsan tidak sedarkan diri.

Ahli bomba David Giannelli mengambil kesemua kucing-kucing itu untuk dirawat. Akhirnya, setelah dirawat, Scarlett kembali sihat. Namun, parut di muka dan badannya tidak dapat dihilangkan. Selepas daripada itu, Scarlett dan anak-anak diambil semula oleh tuannya untuk dijaga.Kini Scarlett telah tiada. Kejadian yang berlaku pada tahun 1996 banyak memberi pengajaran kepada kita tentang erti pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu walaupun ia hanya seekor haiwan.

Sumber oopsshmedia.blogspot.com

6 Responses to "Scarlet,Ibu Kucing Yang Tabah Jadi Perbualan Utama Dunia"

 1. Hebat sunguh kasih sayang haiwan terhadap anak anak nya. Manusia ??? Lu PK sendiri lah

  ReplyDelete
 2. Binatang pun sanggup berkorban demi anak2.. Tp kenapa manusia tak snaggup.. Sampai ada segelintir yg sanggup buang anak semata2 kerana anak itu cacat dan sebagainya.. Kisah ni wajar dijadikan teladan utk menggambarkan kasih sayang dan pengorbanan ibu terhadap anak2nya.. Subhanallah..

  ReplyDelete
 3. saya cukup kagum dengan sifat kasih sayang kucing ini..jika dibandingkan dengan manusia..ada yang sanggup buang bayi..tragis sungguh!

  Entri terbaru saya dalam Blog Hero Borneo

  ReplyDelete
 4. Subhanallah, haiwan tiada akal tapi penuh kasih sayang

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.