Isu Pengacara Daripada Kalangan Pelawak, Awal Ashaari Tampil Beri Penjelasan

Isu pengacara daripada kalangan pelawak ternyata menjadi bualan hangat sejak kebelakangan ini. Ia bermula apabila Awal Ashaari melahirkan rasa kekesalannya dengan pihak penganjur yang lebih gemar melantik pelawak sebagai pengacara dan mengenepikan pengacara serius seperti dirinya.

Luahan hati Awal Ashaari telah mendapat reaksi daripada rakan-rakannya yang lain seperti AC Mizal, Aznil Nawawi dan Zizan yang nyata tidak bersetuju dengan pendapat tersebut.
awal ashaari

Boleh dikatakan kenyataan Awal Ashaari itu telah menimbulkan rasa kurang senang kepada pelawak-pelawak yang turut sama menceburkan diri dalam bidang pengacaraan.

kalau hendak difikirkan, memang berani betul Awal mengeluarkan kenyataan sedemikian. Bukankah ianya bakal menimbulkan konflik kelak kerana seperti kita sedia maklum, industri hiburan di Malaysia ini bukanlah sebesar Hollywood?

Sementelah, Awal sendiri berkolaborasi dengan beberapa pelawak dan pelakon yang bukanlah menjadi pengacara secara sepenuh masa, antaranya Zizan, Zulin Aziz dan Sherry Al-Hadad.

Tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan, Awal Ashaari telah tampil di akaun Facebooknya dan menjelaskan apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan kenyataan sebelum ini. Tulis Awal:-


“Let me make it clear, that saya TIDAK pernah menimbulkan isu itu sebaliknya saya DITANYA soalan, ‘Apa pendapat saya apabila sekarang lambakan pelawak-pelawak diangkat menjadi pengacara?” tulisnya dalam ‘posting’ berkenaan.

Tambahnya lagi, “Sudah tentu apabila ditanya, kita harus menjawab dan sebagai seorang “senior” bak kata sesetengah orang tu, sudah tentu jawapan yg saya berikan tidaklah ‘sebodoh’ itu untuk membuatkan rakan-rakan pengacara hebat diluar sana terasa.

Sudah 11 tahun saya mengacara, tak pernah sekali pun saya ada masalah dengan pengacara-pengacara seangkatan dengan saya, cuma lately ni memang saya akui yang pengacara komedi lebih mendapat tempat dihati penonton disebabkan peredaran semasa. Isu itu tidak sedikit pun menggangu saya, because I know my strength and I know who is my target audience.

Cuma rasa tak sedap apabila komen yang diberikan disampaikan dengan cara yang tidak sensitif. Ianya ibarat sengaja ingin mengundang salah faham diantara saya dan rakan-rakan pengacara yg lain.”

Dalam tulisan tersebut juga, Awal mengingatkan rakan pengacara lain tentang bagaimana industri hiburan menyampaikan laporan kerana bak katanya, ‘sometimes what you said is not actually reported’.

Namun, dia juga tidak menyalahkan wartawan secara total kerana lain individu maka lain interpretasinya terhadap sesuatu kenyataan.

“To my beloved press member, saya menyeru kepada semua supaya kita masing masing pandai jaga nama baik dan periuk nasi kita. You’re a gatekeeper between us, and the public. Tulislah dengan penuh sensitivity supaya perkara begini dapat dielakkan. At the end of the day, we are one small community and we might end up work or bumped into each other. Tak perlu juga nak panjang-panjangkan isu ini. Rezeki ditangan Allah, ada dimana mana.”

Saya harap rakan-rakan pengacara lawak saya tak sentap lama lama.

0 Response to "Isu Pengacara Daripada Kalangan Pelawak, Awal Ashaari Tampil Beri Penjelasan"

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.